Çocuklar ara tatilde sanatla çevrimiçi buluşuyor
İstanbul Modern’den çevrimiçi orta tatil atölyeleri
İstanbul Çağdaş, 14-18 Kasım 2022 orta tatilinde çocuklara yönelik sanat dolu, hem eğlenceli hem de öğretici bir atölye programı hazırladı. Çevrimiçi programa katılan çocuklar, müze uzmanlarıyla buluşup meskenlerinde sanat çalışmaları gerçekleştiriyor.
Müze uzmanlarıyla sanat yapıtlarını çözümleyen çocuklar, onlara özel hazırlanan sanat etkinliklerini izlerken kendi sanat çalışmalarını yaratıyor. Atölyelerde her konutta çarçabuk bulunabilen materyaller kullanılıyor.
Ara Tatilde Çocuklara Çevrimiçi Sanat Okulu, farklı kavramlara odaklanan beş atölye çalışması içeriyor. Çocuklar hafta içi her gün düzenlenen bu atölyelerin her birine başka ayrı yahut bir bütün olarak katılabiliyor. Atölyelerin beşine kayıt yaptıranlara Orta Tatilde Çocuklara Çevrimiçi Sanat Okulu İştirak Dokümanı veriliyor.
Benim Renklerim
Atölyede çocuklar, sanatkarların çalışmalarında renkleri nasıl kullandıklarına odaklanıyor. Program, İhsan Cemal Karaburçak’ın “Abstre Peyzaj” ve Neşet Günal’ın “Toprak Adam” isimli sanat çalışmalarının ve sanat tarihinden örneklerin yorumlanmasıyla başlıyor. Çocuklar, tasarlanan aktiflik kartlarına boyaları karıştırarak elde ettikleri renk tonlarını uyguluyor ve oluşturdukları fotoğraflarla kendi renk teorilerini ortaya koyuyorlar.
4-7 yaş kümesi için 14 Kasım Pazartesi, 11.00-12.00
8-12 yaş kümesi için 14 Kasım Pazartesi, 14.00-15.00
Birleşen Nesneler
Atölye çalışması Kuzgun Acar’ın müzenin koleksiyon standında yer alan “İsimsiz” ve :mentalKLINIK’in “Double Cherry” isimli sanat çalışmalarının yorumlanmasıyla başlıyor. Yorumlama aktifliğinin akabinde çocuklar, sanat tarihinden örneklerin yer aldığı bir sunumu izleyerek heykel sanatının tarihine dair bilgiler keşfediyor. Programın sanat uygulamasında ise kâğıt havlu ruloları kullanılarak küçük heykeller oluşturuluyor.
4-7 yaş kümesi için 15 Kasım Salı, 11.00-12.00
8-12 yaş kümesi için 15 Kasım Salı 14.00-15.00
Kakmalı Maskeler
Bu atölye klasik üretimlerden yola çıkan çağdaş ve çağdaş sanatkarlara odaklanıyor. Çocuklar programa “Selma Gürbüz: Dünya Diye Bir Yer” standında yer alan “Birbirimize İyi Bakalım” ve “Günlerden Bir Gün” isimli sanat çalışmalarını inceleyerek başlıyor. Kısa bir sanat tarihi sunumunun akabinde, Selma Gürbüz’ün kendine mahsus tekniğinden ilham alıp kâğıttan kakmalı maskeler tasarlıyorlar.
4-7 yaş kümesi için 16 Kasım Çarşamba, 11.00-12.00
8-12 yaş kümesi için 16 Kasım Çarşamba, 14.00-15.00
Duvarların Resmi
Atölye çalışması “Şimdinin Peşinde” koleksiyon standının sanal çeşidinden gösterimle, bu stantta yer alan Burhan Doğançay’ın “Dikenli Afişler” ve Sarah Morris’in “WTC” adlı sanat çalışmalarının incelenmesiyle başlıyor. Geçmişten bugüne sanatkarların yaşadıkları ya da gezip gördükleri yerleri nasıl resimlediklerine dair kısa bir sanat tarihi sunumu ile devam ediyor. Burhan Doğançay’ın sanat ömründen ve kolaj tekniğinden ilham alan çocuklar, müze uzmanını izleyerek kağıtlarla kent duvarlarını anlatan fotoğraflar yaparlar.
4-7 yaş kümesi için 17 Kasım Perşembe, 11.00-12.00
8-12 yaş kümesi için 17 Kasım Perşembe, 14.00-15.00
Sanatın İzleri
Atölye çalışması tabiat ve sanat bağlantısına odaklanıyor. Çocuklar koleksiyon standında ele alınan Canan Tolon’un “İsimsiz” ve Alper Aydın’ın “Taş Kütüphanesi” isimli sanat çalışmalarını yorumluyor. Program, çocukların kahve lekeleriyle, Canan Tolon’dan ilham alarak bir fotoğraf çalışması gerçekleştirmeleri ile tamamlanıyor.
4-7 yaş kümesi için 18 Kasım Cuma, 11.00-12.00
8-12 yaş kümesi için 18 Kasım Cuma, 14.00-15.00
Programlara iştirak kontenjanla sonludur. Atölye çalışmaları görüntü konferans sistemi aracılığıyla canlı olarak gerçekleşiyor.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı