Haber

ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye F-16 satışını onayladı

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 adet F-16 modernizasyon kitinin Türkiye’ye satışına onay veren resmi tebliği Kongre’ye gönderdiği belirtildi.

Açıklamada, ” “Dışişleri Bakanlığı, F-16’ların alımı, modernizasyonu ve ilgili ekipmanların yaklaşık 23 milyar dolar değerinde Türkiye Cumhuriyeti’ne satışına onay veren kararını vermiştir.”Sözlerine yer verilen, Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı’nın ilgili sertifikayı bugün Kongre’ye ilettiği kaydedildi.

Açıklamada, F-16’ların Türkiye’ye satışının NATO’nun güvenliği ve istikrarı açısından önemli olduğu vurgulanarak, 40 yeni F-16 savaş uçağı ve 79 F-16 modernizasyon kiti ile ilgili ekipmanların Türkiye’ye satılacağı belirtildi. Ankara’ya teslim edildi.

Silah satışının gerçekleşebilmesi için ABD yönetiminin sunduğu satış bildirimi gerekiyor. Kongreden itiraz gelmemeli.

Senato Dış İlişkiler Komitesi ve Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nden satış onayı.

Ayrıca yabancı ülkelere silah satışını denetlemekle görevli Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ben Cardin, F-16’ların Türkiye’ye satışını onaylayacağını açıkladı.

Aynı zamanda konu hakkında bir açıklama yapan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Michael McCaul da İsveç’in NATO üyeliğinin Ankara tarafından onaylanmasından memnuniyet duyduğunu ve F-satışını onaylayacaklarını ifade etti. Mevcut durumda Türkiye 16’lı yaşlarda.

Kongrenin değerlendirme için 15 günü var

ABD Kongresi’nin satışı değerlendirmek için 15 günlük yasal süresi bulunuyor ve bu süre içerisinde herhangi bir itiraz olmazsa satış resmi olarak gerçekleşiyor.

İlgili yasaya göre söz konusu süre NATO üyesi ülkeler için 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler için 30 gün olarak belirtiliyor.

Yabancı ülkelere silah satışı konusunda Senato Dış İlişkiler Komitesi ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin değerlendirme ve varsa itiraz hakkı bulunuyor.

Türkiye, ABD’den 40 adet yeni F-16 Block 70 savaş uçağı ve envanterindeki 79 uçağa modernizasyon kiti talep etmişti. Geçtiğimiz yıl bazı Kongre üyeleri, F-16 satışını kural haline getiren ek unsurları ABD Savunma Bakanlığı Bütçe tasarısından çıkardı.

tarakli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu